ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΤΟΠΩΝ

Η Ανατολική Μακεδονία έχει καταγραφεί όχι μόνο στη μακεδονική αλλά και στην εθνική συνείδηση ως χώρος από τους πλέον παραγωγικούς, με τοπία απαράμιλλου κάλλους και βιότοπους αξιοθαύμαστης δομής. Με τα ορεινά της συγκροτήματα (Παγγαίο, Μενοίκιο, Όρβηλος, Φαλακρό, Ροδόπη) των διάφορων γεωλογικών σχηματισμών και υποστρωμάτων (κυρίαρχο το εξαιρετικό μάρμαρο), τους θαυμάσιους χερσαίους υδάτινους σχηματισμούς (Στενά του Νέστου, Δέλτα του Νέστου, Τεχνητή Λίμνη φραγμάτων του Νέστου), τα απέραντα ορεινά λιβάδια της (πηγές ζωής αενάως αυτορυθμιζόμενες) και τις παραγωγικές πεδιάδες, συνθέτει μια περιοχή πολυποίκιλων και μέγιστης βιοποικιλότήτας βιοτόπων. Τα στοιχεία συνιστώσες, πόλοι έλξης έρευνας και εφαρμογών, θα μπορούσαν αδρά να περιγραφούν όπως παρακάτω:
Χλωρίδα
Οι ορεινοί της όγκοι αποτελούν το σταυροδρόμι τριών μέγιστων χλωρίδων της μεσογειακής, της μεσευρωπαϊκής και της ιρανοκασπικής. Πολλά φυτικά είδη βρίσκουν το βορειότερο, νοτιότερο ή ανατολικότερο όριο εξάπλωσής τους σε αυτούς τους ορεινούς όγκους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία βιοτόπων μέγιστης βιοποικιλότητας, με πολλά σπάνια και ενδημικά είδη, καθώς και άλλα με σημαντική φαρμακευτική, μελισσοτροφική και κτηνοτροφική αξία. Τα ορεινά λιβάδια της, σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα δάση της (ιδιαίτερα θαυμάσια για τη δομή και μίξη τους, καθώς και για τη σύνθεσή τους, όπως αυτά της σημύδας και ερυθρελάτης) προσδίδουν χλωριδικά σε αυτήν την περιοχή ένα ασύλληπτο μεγαλείο.
Η Ροδόπη π.χ. θεωρείται η κιβωτός της μεσογειακής και μεσευρωπαϊκής χλωρίδας, με το θαυμάσιο ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ της.
Πανίδα
Σε αυτή την χλωριδική βιοποικιλότητα και ανθοφορική μέθεξη του τοπίου συνάδει και η πανίδα της, τόσο η ορνιθοπανίδα όσο και αυτή των τριχωτών (ιδιαίτερα με το ενδιαφέρον της καφέ αρκούδας, του αγριόγιδου, του ζαρκαδιού, του αγριόκουρκου κ.ά.)
Γεωλογικοί σχηματισμοί υποστρώματα
Το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο καθώς και τα ενδιαφέροντα γεωλογικά υποστρώματα της περιοχής, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προαναφερόμενη διαφοροποίηση. Αλλά και η κυριαρχία των εκλεκτών και περίφημων μαρμάρων της, όχι μόνο εντυπωσιάζει αλλά και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.Σε αυτό το τοπίο αναπτύχθηκε ο οικιστικός ιστός της, μέρη του οποίου αποτελούν ακόμη οι παραδοσιακοί οικισμοί, λίκνα πολιτισμού και διατήρησης της φλόγας της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και βυθισμένα στη λήθη, όπως ΦΑΛΑΚΡΟ, ΠΑΓΓΑΙΟ, ΕΛΑΤΙΑ, ΡΟΔΟΠΗ, ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΝΕΣΤΟΣ, ΦΑΡΑΣΙΝΟ, ΑΧΛΑΔΟΡΕΜΑ, ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ: Χώροι, τόποι απίστευτης βιοποικιλότητας, απλησίαστου κάλλους. Βιότοποι ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας με αξιοθαύμαστη δομή και αφανέρωτες λειτουργίες.
Όμως στη συνείδηση σχεδόν όλων των κατοίκων, χώροι απομονωμένοι. Ως εις τούτου η ανάγκη μέγιστη για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ.
 

Comments are closed